Kiesplicht

Archief Categorie
Archief Klassificatie

Archiefjaar

1953

KIESPLICHT

Er zijn nog maar enkele landen waar men verplicht is te kiezen, waaronder België.Vele andere landen laten het over aan de kiezer of hij gaat of niet.

Toen ik leerling was kregen we een stempel, dat we verhinderd waren om te kunnen kiezen. De zeebeurten waren toen elf dagen en vier dagen vrij. Op de West-Post, dus Wandelaar Loodsstation, werd de bemanning in de gelegenheid gesteld om te kunnen kiezen. De helft ging met de tender naar Oostende om de kiesplicht te vervullen, daarna naar huis om lekker te eten en zijn "huiswerk" te maken. Vervolgens gingen ze terug naar de tender en de volgende groep kon ook gaan kiezen. Zo had iedereen zijn plicht gedaan.

En ja hoor,negen maanden later werden er twee kinderen geboren en gezien dat alle loodsen en stuurlui in een gesloten gemeenschap leefden en iedereen het wel en wee van elkaar kon volgen, was de vraag : Hoe gaan jullie die kleine noemen? Ik weet niet of ze de voornaam van de Burgemeester gekozen hebben want die voornaam had een geladen voor-historie.

A.  Van Glabbeke was Burgemeester van 1953 tot 1959. Oostende heeft veel te danken aan hem, maar nu moeten die kinderen, de pensioens-leeftijd bereikt hebben, met deze naam verder door het leven stappen. Gezien de wetgeving  GDPR mogen we de namen niet meer vrij geven.

Het was echter wel duidelijk dat een stuurman en schipper, naast hun burgellijke plicht ook voor familie-uitbreiding gezorgd hadden.

Later is die regeling ook afgeketst en kregen we een stempel dat we niet konden stemmen wegens verblijf in het buitenland.